Täby kyrka uppfördes i sin nuvarande skepnad som sockenkyrka under senare hälften av 1200-talet. Den har ett rektangulärt långhus med kor och är ett tidigt exempel på salkyrka. Sakristian på norra långsidan med ribblöst kryssvalv av tegel, har byggts till under 1300-talet. Samtida är södra sidans vapenhus med gavelröste i tegel, vars vackra stilistiska form syns runt entrén på bilden ovan till höger. Delar av en runsten har murats in i vapenhusets yttervägg, som också syns på bilden. Efter en brand i kyrkans tak i mitten av 1400-talet slås fyra kryssvalv av tegel över långhus och kor. På 1480-talet målas kyrkorummets väggar och valv av Albertus Pictor och hans verkstad. Valven har aldrig varit överkalkade och hör delvis till Albertus kvalitetsmässigt förnämsta målningssviter. Vid en restaurering på 1780-talet får kyrkan fönster mot norr, fasaderna slätputsas, interiörens väggar vitkalkas och kyrkan får delvis ny inredning ritad av arkitekten Jean Eric Rehn som levde mellan 1717–1793.
Det är möjligt att Täby kyrka som så många andra medeltida kyrkor föregåtts av en träkyrka och det är inte helt osannolikt att den mäktige Jarlabanke i så fall var delaktig i etableringen. Den nuvarande kyrkan byggdes centralt och för Täby finns anledning att anta att kyrkobygge och sockenbildning skett på en eller flera större jordägares initiativ i ett område som utvecklades till ren frälsejord, skattebefriad och jord i adlig ägo.
När kyrkan stod färdig omkring 1280 var hela Täby förenat i en socken, som fått namn efter den by där kyrkan byggdes. Äldsta delen av kyrkogården omges till stor del av den medeltida bogårdsmuren. Senare, troligen under 1400-talet, uppfördes södra stigluckan med tegelmurat gavelröste i munkförband, se bilden ovan till höger.